Hoe ik veganistisch werd

Wanneer ben ik veganistisch gaan eten? Hoe kwam ik op dit dieet, wat uitbloeide tot leefstijl? En hoe bevalt het me na 5 jaar? Ik laat het je allemaal weten in deze blog!

Bij het begin beginnen..

Mijn vegan verhaal begint op een nacht in september 2014. Ik was op dat moment 17 jaar oud en had ernstige huidproblemen. Ik had namelijk atopisch eczeem. Wat dat inhoudt? Volgens dermatologen is het een chronische eczeem waarmee je moet leren leven, aangezien er geen oplossingen zijn voor dit soort eczeem. Ik kreeg hormoonzalfjes mee van de dokter en speciale (stink)zeep om me mee te wassen. Het hielp helemaal niks, want iedere nacht krabde ik alle plekjes op mijn rug en schouders open tot bloedens toe. Die nacht in september was ik het dus zat..

Research

Ik besloot op internet te kijken naar hoe anderen hier mee omgingen. Ik kwam terecht op een blog van een moeder (Ullenka) die een dochter had, met ook ernstig eczeem. Het meisje was nog ontzettend jong (4 jaar) en had haar hele gezicht onder de plekjes zitten. De moeder gooide har hele dieet om en begon bij het begin. Ze begon haar dochtertje te voeden met rauwe groenten en fruit. Na twee weken werden de huidproblemen al minder en konden het meisje het soort eten weer opbouwen, met bijvoorbeeld gekookt avondeten. Nadat de vrouw ze weer dierlijke producten begon te geven, merkte ze dat de plekjes terug begonnen te komen. Dit was voor haar het signaal dat haar dochtertje niet goed tegen dierlijke producten konden. Daarna is haar dochter (en de rest van de familie) verder opgevoed met een veganistisch dieet en in vervolg foto’s zag iedereen er gezond en blij uit. Zonder eczeem in het gezicht.

De volgende dag besloot ik meer research te doen. Ik wilde ook van mijn jeukende plekjes af. Er bleken meerdere mensen met eczeem goede resultaten te krijgen met een veganistisch dieet. Ik was versteld.. mijn dokters hadden al die tijd gezegd dat ik er maar mee moest leren leven, terwijl er toch een oplossing leek te zijn! Nadat ik het ook met mijn ouders had besproken (ik woonde toen nog thuis), wilden ze dat ik het vlees eten ging afbouwen. Ik was immers nog een omnivoor toen ik alles las over veganisme die nacht. In oktober stopte ik met rund- en varkensvlees, in november liet ik gevogelte staan en december 2014 is mijn laatste maand dat ik vis heb gegeten. Vanaf januari 2015 was ik officieel vegetarisch.

food foto’s uit 2015

Social media

Nu was ik op Instagram een aantal mensen gaan volgen en ook op YouTube begon ik naar Freelee the Bananagirl te kijken. Ze is inmiddels erg veranderd van content, maar op dat moment volgde ze het Raw ‘till 4 dieet. Dat houdt in dat je rauw eet tot ’s middags 16:00 uur. Dit betekent dat je gewoon een gekookte maaltijd kunt eten tijdens het avondeten. Ze maakte smoothies waar ze zo 10 bananen in stopte en al haar eten zag er onwijs lekker uit. Ik besloot ook de andere dierlijke producten af te bouwen. Denk hierbij aan eieren, zuivelproducten, gelatine en honing. Ik verving de yoghurt door sojayoghurt en at voornamelijk nog groenten voor avondeten. Veel veganistische vleesvervangers waren er op dat moment nog niet.

In maart had ik er genoeg van en besloot ik mijn veganistische leefstijl te omarmen. Ik volgde het Raw ‘till 4 dieet deels, maar vond sojayoghurt in de ochtend ook wel eens lekker. Mijn ouders hebben altijd gezegd dat ik het niet zou volhouden (door mijn verleden met overeten en te veel snoepen), maar het is me toch goed afgegaan. Zo is 1 maart mijn vegan anniversary en nog steeds vier ik dit ieder jaar met een lekker vegan taartje. Binnen 2 maanden was ik van mijn huidproblemen af.

Niet zonder slag of stoot

Ik moet wel toegeven dat ik niet perfect ben, dus ik heb ook mijn fouten gemaakt. Ik heb een lange tijd nog chips gegeten waarvan ik niet wist dat ze niet veganistisch waren (wie stopt er nou karnemelkpoeder in paprikachips goddamnit). Zo leerde ik stap voor stap wat ik wel en niet meer wilde eten met mijn leefstijl. Er is ook een tijd geweest waarbij ik wel eieren at, van de boer op de hoek bij mijn ouders, maar daar was ik ook gauw weer vanaf. Het voelde dan toch niet goed. Ook heb ik weken gehad waarbij ik wel wat producten met melk en eieren at, maar werd daar dan zo gauw onwel van.. De plekjes kwamen al snel terug en dan wist ik dat ik weer te ver was gegaan.

Na 5 jaar

Zoals ik al eerder vermeldde waren er in 2015 weinig vegan vleesvervangers. Ik was in 2 jaar tijd 15 kilo afgevallen (wat voor mij totaal niet erg was, want ik had toch overgewicht). Doordat veganistisch eten nu zo onder de aandacht is gekomen, zijn er ook veel meer vegan producten te vinden in de schappen. Denk aan de producten van de Vegetarische Slager, of aan Vivera. Dit zijn veelal bewerkte producten, met aardig wat zout en vet. Hierdoor ben ik aardig wat kilo’s ook weer aangekomen. Beetje balen, maar ik ben van plan om binnenkort het whole food plant based dieet uit te proberen. Hierbij ga ik weer terug naar het eten van het producten in hun puurste vorm. Groente, fruit, noten, pitten, zaden en granen. Natuurlijk mag ik hiermee maken wat ik wil, maar ik wil de bewerkte producten even links laten liggen.. We zullen zien hoe dat me afgaat, ik houd jullie op de hoogte!

Wat is jouw vega(n) story? Lijkt het op de mijne? Of is het juist ontzettend verschillend? Laat het me weten in de comments! Vind ik leuk 🌞

Delen:

5 Reacties

 1. 30 maart 2020 / 09:01

  Wat een goed artikel, zelf heb ik hier enorm veel respect voor (zelf ben ik het dus niet). Maar je hebt er een nieuwe volger bij 🙂

  • jillian
   Auteur
   30 maart 2020 / 13:59

   Wat een leuke reactie, dank je wel! Ben je zelf ook bezig met gezond eten of bewust eten? 🙂

 2. 1 juli 2020 / 18:08

  Leuk om te lezen hoe je bent begonnen! Ik probeer ook steeds minder vlees te eten, en bewustere keuzes te maken betreft dierlijke producten. Ik vind het alleen verdomt lastig door oa al het lekkers wat op de loer ligt enz 😡

  • 1 juli 2020 / 18:09

   Hahahaha ik dacht dat ik een andere emoji zou krijgen x’D

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram
10   60
6   79
27   148
3   87
8   118